vrijdag 26 augustus 2011

STEUN DE PETITIE: ‘RECHT VOOR IEDEREEN!’

‘De voortdurende bezuinigingen op de rechtsbijstand en het enorm verhogen van de kosten voor het voeren van een rechtszaak zijn onacceptabel. Het kabinet-Rutte gooit daarmee een basisprincipe van onze rechtsstaat overboord, namelijk gelijke toegang tot het recht. Als het recht onbetaalbaar wordt krijgen we klassenjustitie.’ Dat zeggen SP-Kamerleden Jan de Wit en Sharon Gesthuizen. Zij steunen de actie ‘Recht voor iedereen’ van de Nederlandse Orde van Advocaten van harte en roepen iedereen op de petitie te ondertekenen.

Door het ‘kostendekkend’ maken van de griffierechten, de kosten voor het voeren van een rechtszaak, wil het ministerie van Justitie 240 miljoen euro bezuinigen. Voortaan moet ‘de gebruiker van het recht’ dus zelf gaan betalen, waardoor de tarieven van een rechtszaak vier tot tien keer zo hoog zullen worden. Gesthuizen: ‘Absoluut onacceptabel. ‘De gebruiker betaalt’ is een totaal verkeerd principe voor de rechtspraak. Je kunt deze kosten niet helemaal zelf op laten hoesten door de mensen die een geschil hebben met de overheid, een incassogeschil of in een echtscheiding terecht komen. Dat is geen bezuiniging, maar een ordinaire verschuiving van de kosten naar de ‘pechvogels’ die in een rechtszaak verwikkeld raken.’
Ook vindt Gesthuizen de verwijzing van de minister naar ‘de eigen verantwoordelijkheid van de rechtzoekende’ volstrekt misplaatst: ‘Niemand kiest er voor naar de rechter te gaan voor de lol. De meeste mensen komen hooguit één keer in hun leven bij de rechter terecht en dat is meestal niet hun eigen keuze.’ Dat de Nederlandse Orde van Advocaten verzet levert tegen de plannen van minister Opstelten juicht Sharon Gesthuizen van harte toe.
Met een gelijkluidende naam voerde de SP acht jaar geleden ook al actie tegen de afbraakplannen van het kabinet voor het recht. Het actiecomité ‘Recht voor iedereen’ overhandigde destijds duizenden handtekeningen in tegen de afbraak van de toegang tot het recht.

3 opmerkingen:

John Kleijn zei

Het gaat om rechten van pedo's die hier niet genoemd worden. Degene die dit is gestart is vrijwilliger, advocaat en belangenverstrengeling bij dit 300.000 euro veroordeelde pedo buddy project. Dit is om te legaliseren.

ErnsTT zei

Kom nou toch, het is gewoon een actie om het Grondrecht vervat in artikel zoveel van de graondwet, namelijk een vrije toegang tot de rechter te waarborgen.


Dat wil dit Kabineut onmogelijk maken, want stel je voor dat werknemers straks al die VVD bedrijven die minder uit gaan betalen dan het minimum loon voor de rechter gaan dagen...

Johan zei

Dit geeft exact aan wat de bedoelingen zijn van de verdeel en heerscultuur!Men probeert via deze weg de zwakkeren uit de samenleving monddood te maken,en onmogelijk te maken om zonder geld je rechten te halen.Dit geeft exact aan waar de VVD en hun gedoogpartners voor staan'verdeel en heers'de rijken een vrijbrief geven dat alles gedoogd is.Schaf de Hypotheekrente maar af voor de rijke heertjes die maken daar misbruik van waar dit nooit voor bedoeld is geweest!

Dreamhost Sale